Burak liściowy Mangold

Renesans zapomnianego warzywa!

Mangold ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, wyglądem przypominające kapustę pok-choi. Jednak ta roślina to odmiana buraka liściowego, nie ma nic wspólnego z kapustą. W kuchni polskiej nosiła dawniej nazwę boćwiny, teraz częściej występuje jako burak liściowy albo właśnie mangold. Nie jest to wynalazek ostatnich lat, tylko zapomniane warzywo, które teraz, z racji swoich właściwości wraca do łask. Mangold w smaku przypomina szpinak i kalarepkę, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych.

Właściwości mangolda

Burak liściowy zawiera cenne dla zdrowia składniki mineralne, ma działanie alkalizujące, ponadto dostarcza organizmowi dużych ilości karotenu. Mangold jest cennym źródłem białka, żelaza, wapnia, witaminy K, A i C, kwasu foliowego oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2. Burak liściowy jest idealnym warzywem dla diabetyków, osób z problemami trawiennymi oraz dla kobiet w ciąży. Niezwykle pomocny w walce z anemią, miażdżycą i nadwagą, a ponadto jest lekkostrawny i małokaloryczny.

Smak i zastosowanie mangolda

Liście mangolda w smaku przypominają szpinak, łodyżka jednak smakuje jak kalarepka. Można go przygotowywać na wiele sposobów, dusić, zapiekać, gotować na parze. Idealnie smakuje z masełkiem i bułką tartą.

Dodaj komentarz