Od kilku lat wspomagamy się tunelami foliowymi, dzięki czemu możemy proponować Państwu pomidory i inne sezonowe warzywa praktycznie przez cały rok. Ziemię nawozimy krowim obornikiem, stosujemy płodozmian i wysiewamy łubin. Robimy też komposty. Za .
Listki szczawiu, szczególnie te młodziutkie, mają w sobie ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa .
Fioletowa odmiana ziemniaków w smaku przypomina nieco intensywniejsze tradycyjne ziemniaki. Ciekawostką jest fakt, że początkowo fioletowe ziemniaki były serwowane na talerzach pięciogwiazdkowych restauracji, z tych miejsc dopiero przeszły na domowy stół. Truflowe ziemniaki świetnie .
Renesans zapomnianego warzywa! Mangold ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, wyglądem przypominające kapustę pok-choi. Jednak ta roślina to odmiana buraka liściowego, nie ma nic wspólnego z kapustą. W kuchni polskiej nosiła dawniej nazwę .
Kto przypomina sobie jedno z najmilszych i najbardziej emocjonujących wydarzeń z okresu dzieciństwa? Czy nie był to wypad z grupą kolegów do sadu sąsiada! Pójście „na szaber”, „grandę” lub „pachtę”, jak to się określało .