Informacje dodatkowe
Waga/Ilość | 25kg, 5 kg |
---|
25.00 zł – 100.00 zł
Kapusta świeżo szatkowana wyprodukowana w naszym gospodarstwie bez jakichkolwiek dodatków. Waga:5lub25 kg
Doskonała do kiszenia.
Kilkucentymetrową warstwę kapusty układamy na dnie naczynia, mocno ubijamy i posypujemy solą 2% (ewentualnie dokładamy też przyprawy ziele angielskie oraz liść laurowy i dodatki marchew, jabłko). Następnie znów kładziemy warstwę kapusty, posypujemy solą – i tak aż do momentu, gdy wypełnimy naczynie lecz nie po brzegi na koniec przyciskamy.
Naczynie zostawiamy w temperaturze pokojowej (20-22 st. C). Już po kilku godzinach zacznie „pracować” – trzeba więc uważać, by nie wykipiał sok, lub postawić naczynie w misce, do której będzie ściekał. Jeśli soku jest dużo, można go zlać do osobnego naczynia. Po 4-5 dniach możemy już zacząć próbować, czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. Im dłużej będziemy ją kisić, tym będzie kwaśniejsza. Kiedy kwaszona kapusta osiągnie odpowiedni smak (maksymalnie po 9-10 dniach), stawiamy ją w chłodnym miejscu (o temperaturze ok. 5-8 st. C), aby się nie przekwasiła – to spowolni proces fermentacji.
Waga/Ilość | 25kg, 5 kg |
---|
Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.