Ziemniaki Truflowe
Fioletowa odmiana ziemniaków w smaku przypomina nieco intensywniejsze tradycyjne ziemniaki. Ciekawostką jest fakt, że początkowo fioletowe ziemniaki były serwowane na talerzach pięciogwiazdkowych restauracji, z tych miejsc dopiero przeszły na domowy stół. Truflowe ziemniaki świetnie sprawdzają się jako produkt samodzielny oraz jako dodatek np. do sałatek. Można je gotować, piec i grillować.
Właściwości prozdrowotne fioletowych ziemniaków
Do najważniejszych związków aktywnych fioletowych ziemniaków zalicza się: kwasy fenolowe, tokoferol, kwas askorbinowy, karotenoidy.
Fioletowe ziemniaki to jednak większe źródło antocyjanów, czyli związków o silnym działaniu przeciwzapalnym. W związku z tym stanowią grupę silnych antyoksydantów, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Ponadto w składzie fioletowych ziemniaków występuje skrobia, jednak po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi wzrasta wolniej, niż w przypadku ziemniaków zwykłych. Z tego właśnie względu fioletowa odmiana polecana jest w szczególności osobom będącym na diecie odchudzającej oraz posiadającym cukrzycę. Dzięki zawartości antocyjanów ziemniaki te wykazują silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie więc wpływają na układ krążenia.